Kinesitherapie
Neurologische revalidatie
Neurologische revalidatie bij Flex
Aandoeningen aan de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen vragen een gespecialiseerde behandeling: neurologische revalidatie. Hierbij wordt gekeken naar de patiënt als geheel en niet naar de afzonderlijke symptomen. Samen wordt er gezocht naar een manier om persoonlijke doelen te bereiken en om zo optimaal mogelijk te functioneren in het dagelijkse leven. Na het samen vastleggen van haalbare doelen stellen de therapeut en de patiënt samen een behandelplan op.
Dit behandelplan is sterk afhankelijk van de pathologie (ziekte of letsel).
​
Na een hersenbloeding- of -infarct of bij een NAH (niet-aangeboren hersenletsel) bijvoorbeeld is de zelfredzaamheid verminderd. Om deze terug te winnen, wordt er getraind op evenwicht, coördinatie, spierkracht, staan en stappen.
​
Bij progressieve aandoeningen (zoals Parkinson, Multiple Sclerose, ALS, myopathie, …) gaan de motorische functies langzaam achteruit. Tijdens de behandeling proberen we de bestaande fysieke mogelijkheden te onderhouden en zetten we in op valpreventie en het voorkomen en behandelen van spier- en gewrichtspijn. We zoeken samen naar eventuele mogelijkheden om de leefomgeving aan te passen aan de motorische beperkingen en naar hulpmiddelen die eventueel nodig zijn om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen functioneren.
​
Voor elke aandoening wordt een gepast revalidatieprogramma opgesteld dat op elk moment kan aangepast worden naar de huidige noden. Het uiteindelijke doel blijft steeds hetzelfde: zorgen voor een optimale levenskwaliteit.
​
Tijdens neurologische revalidatie is het belangrijk dat patiënt en therapeut voortdurend op 1 lijn zitten op gebied van verwachtingen en doelen. Onderlinge communicatie is dus erg belangrijk! De continue uitwisseling van ideeën en wensen, maar ook van problemen en moeilijkheden, is noodzakelijk. Dankzij de nauwe samenwerking tussen patiënt en therapeut kunnen de beste resultaten behaald worden.